Antall József Alapítvány (AJA) - Jesz

Antall József Alapítvány (AJA)

 

 
Az Alapítvány célja és tevékenysége 
 
Az Alapítvány célja az antalli demokrácia-felfogás legfontosabb pilléreinek, a humanista és konzervatív ideológiáknak a bemutatása. 
 
A konzervativizmus társadalompolitikai koncepciójában a kereszténydemokrácia hagyományaira épít, központjában a személy tisztelete, a hagyományos emberi értékek tisztelete, valamint az emberi közösségek tisztelete - úgymint család, település, nemzet, egyház - áll.
 
Gazdaságpolitikai szemléletében pedig az öngondoskodást, karcsú államot, piac- és vállalkozásbarát szabályozást hirdet.
 
Az Antall József Alapítvány az első olyan Magyarországon létrehozott tudományos műhely, melynek küldetése, hogy az állampolgárok politikai képzésén keresztül a demokrácia stabilitását, a közéleti aktivitást és a politika színvonalának javítását segítse.
Célja, hogy hozzájáruljon a magyar politikai kultúra fejlesztéséhez és a társadalmi párbeszéd elősegítéséhez.
A „magyar” közélet fogalmát - követve Antall József felfogását – határoktól függetlenül, összmagyar értelemben kezeljük.
 
Az Alapítvány ennek jegyében végez tudományos, oktatási, elemző valamint ismeretterjesztő tevékenységet, munkáját öt munkaterületre koncentrálva: 
• az Antall-hagyaték gondozása 
• képzések 
• elemzések 
• társadalmi párbeszéd 
• kül- és biztonságpolitika. 
 
  
1. Az Antall-hagyaték gondozása
 
Antall József jelentős politikai és szellemi örökséget hagyott hátra. Keresztény erkölcsi alapokon álló Magyarországot akart, hiszen hazánk ezer éves történelme ezen nyugszik. Politikáját meghatározta a perspektivikus, távlatos gondolkodás. Ebből a stabil erkölcsi és világnézeti álláspontból kiindulva politikájában a párbeszéd és a társadalmi konszenzus keresése jellemezte.
 
A nemzet jövője fontosabb volt számára, mint a naponta növekvő vagy csökkenő szimpátia. Több mint 10 évvel halála után egyre többen kezdenek ráébredni arra, hogy mit jelentettek akkori döntései, a mai politika stílusa felértékeli munkáját.
 
2. Gyakornoki program
 
Az Alapítvány vár minden olyan közéletileg aktív, az Alapítvány szellemiségét felvállaló fiatalt, aki felsőfokú tanulmányai során szakmai gyakorlatot szeretne teljesíteni.
A gyakorlat ideje 1-3 hónap, a feladatok pedig elsősorban a politika - politológia, a kommunikáció és a kül- és biztonságpolitika területére koncentrálódnak. 
 
3. Elemzések
 
Az elemző munka keretében kül- és belpolitikai szakvélemények, valamint szakpolitikai tanulmányok készülnek. Ezek célja, hogy a döntéshozók részére rendszeresen objektív elemzések és olyan szakértői anyagok álljanak rendelkezésre, melyek a politikai viták tartalmi oldalát erősítik.
 
4. Társadalmi párbeszéd
 
Az ismeretterjesztő munka olyan fórumokat teremt, amelyen találkozhatnak és párbeszédet folytathatnak a politikusok és a tudomány, a gazdaság képviselői, az értelmiségi csoportok, valamint az ország sorsáról gondolkodók és a közélet alakítói is. Fontos cél az is, hogy e rendezvények ne koncentrálódjanak kizárólag a fővárosra, illetve annak vonzáskörzetére.
 
Ennek jegyében az Alapítvány országszerte, a vidék nagyobb városaiban olyan konferenciákat, előadásokat, beszélgetéseket és találkozókat szervez, amelyek súlyuknál és jelentőségüknél fogva a közvélemény érdeklődésére tarthat számot, többek között a biztonságpolitika, a gazdaságpolitika, a médiakommunikáció és a politológia témájában.
 
 
jesz KÖZÖSSÉG:

BLOGROLL

Kedves Olvasó!  /  bajkosokoray

  Átköltöztem. A jövőben (elsősorban) az alábbi címen publikálok majd: http://bajko-sokoray.blog.hu.   "Az oldalon elsősorban német politikával foglalkozom. Illetve német nyelvterületről származó eredeti írások és azok recenzi[...]

Legnagyobb napelem gyártók, 2021 elején - már nem a Jinko a legnagyobb  /  Gitche

A kínai napelemgyártók folyamatosan és jelentősen bővítik napelemes gyártói kapacitásaikat 2019 óta - írja a PV Tech a tavalyi év összefoglalása, és a 2021-es előrejelzések kapcsán. Ami még érdekes, hogy a legnagyobb egyre inkáb[...]

Még egyszer Paks II-ről  /  OrmosPéter

„Jobboldali vagyok, de ellenzem a paksi atomerőmű kibővítését.” Ez az a mondat, amit a médiában a legritkábban hallani. Amióta Orbán Viktor megegyezett Vlagyimir Putyinnal az atomerőmű építésének ügyében, a baloldal szárnyra k[...]

Elbukott a még nem is létező Bokros párt  /  okospista

A minap történései alapján úgy tűnik, hogy senor Bokros új konzervatív-liberális (sic-szerk.) párt elgondolása már csírájában szertefoszlott. Ugyanis Bokros hű vitéze, Kerék-Bárczy Szabolcs beintett a közgazdásznak (Panama? – s[...]

ESEMÉNYNAPTÁR

jesz KÖZÖSSÉG