A mostani nemzedék nem értette meg a reformkor üzenetét - Jesz

A mostani nemzedék nem értette meg a reformkor üzenetét

2015. March 14.

 A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) tagjai úgy látják, hogy a mai kor politikusai egyáltalán nem értették meg március 15-e üzenetét. A reformkor egzisztenciális és szellemi szabadságot hozott Magyarország lakóinak, ma viszont mindkettő tekintetében komolyak a gondok.

 A reformkor, a kiegyezést követően, példátlan gazdasági fellendülést hozott Magyarországnak. Itt épült a kontinens első metrója, Európa első közvilágítása és második kórháza, a világ legnagyobb épülete. Nem elvándoroltak innen az emberek, hanem ide jöttek Európa minden részéből. Március 15-e hősei sikerrel valósították meg a szerves kultúra fejlődés modelljét, mind az anyagi, mind a szellemi, mind a társas érintkezés kultúra nívóját emelni tudták. Hogyan tették ezt? Először is a közvagyonból nem saját magánvagyonukat gyarapították, ellenkezőleg, magánvagyonukból a közvagyon növekedését segítették. Középiskolákat, egyetemeket alapítottak, korszerű, világszínvonalú gazdasági létesítményeket építettek. Másodsorban nem előjogokat kreáltak maguknak, hanem ellenkezőleg lemondtak előjogaikról, hogy ezzel is hozzájáruljanak Magyarország modernizációjához. Ezzel szemben a jelenlegi politika behatol mindenhová, ahol semmi keresnivalója nincs, az oktatásba, a nevelésbe, a sajtóba, a kiskereskedelembe, a családok mindennapi életébe. Európa legmagasabb adószintjével hihetetlen egzisztenciális kiszolgáltatottságba taszítja az itt élők zömét, magához pedig előjogok tucatját rendeli. Az eredmény pedig legalábbis nagyon kétséges. A forint folyamatosan leértékelődik, a pénzügyi szféra szinte automatizálva, 25 éve produkálja az egyre nagyobb összegű sikkasztási botrányokat, a magyar tőzsde mélyen egykori csúcsa alatt teljesít. A nemzeti jövedelem, az ipari termelés eredményei olyan hullámzóak, hogy csak a jó gyomrúak bírják komolyabb tengeribetegség nélkül. Nemrég kellett például örülnünk annak, hogy a GDP újra ott tart, mint 8 éve. Ezek a tények, amelyeket nem takarhat el az egyre erősebben dübörgő kormánypropaganda sem, amely ugyancsak nem összevethetők a reformkor vezetőinek sajtószabadságról vallott gondolataival.

 

A JESZ tagjai mélyen fejet hajtva tisztelegnek a reformkor nagyjai előtt, akik pontosan megértve a kor szavát, a legtöbbet tették a nemzetért, amit tehettek. Sokuk nemcsak vagyonát, hanem életét is feláldozta a nemzetért. Szomorú, hogy a mai kor politikusai között nem találhatók hasonló egyéniségek és az elmúlt negyedszázad nem kerül be a magyar történelem legszebb korszakai közé.

 

Budapest, 2015. március 14.

 

 

                                                                                              JESZ elnökség

jesz KÖZÖSSÉG:

BLOGROLL

 /  

[...]

 /  

[...]

 /  

[...]

 /  

[...]

ESEMÉNYNAPTÁR

jesz KÖZÖSSÉG