Makay Zsolt elnöki beszéde - Jesz

Makay Zsolt elnöki beszéde

2013. February 23.
Makay Zsolt elnöki beszéde

Ma, 2013. február 23-án tartotta a JESZ Programadó Nagygyűlését Budapesten, a Syma csarnokban.

 

A több száz résztvevővel zajló eseményen különleges élményt nyújtó produkciók mellett, Makay Zsolt, a párt elnöke tartott programadó beszédet, amely az alábbiakban teljes terjedelemben olvasható. A Programadó Nagygyűlésen a résztvevők kavicsszavazással tették le voksukat amellett a három téma mellett, amelyet kiemelten felkarol és képvisel a párt a jövőben. Ez a három téma: a mezőgazdaság, az egészségügy és a korrupció.

A JESZ közel nyolcvan oldalas programvitairatát a tagjai számára a mai napon elküldte, akik az elkövetkező hetekben véleményezhetik és beleszólhatnak annak végső tartalmába. A JESZ a véleményeket már becsatornázó programvitairatot 2013. március 15-ig nyilvánosságra hozza.

Makay Zsolt, elnök beszéde: 

 

 

Tisztelt Vendégeink, Kedves Barátaim! 

Nagy öröm látni, hogy ilyen sokan jöttetek el a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a JESZ első programadó nagygyűlésére. Nagy nap ez a mai, hiszen először van alkalmunk olyan dolgokról beszélni, amelyek talán néhány év múlva az ország jövőjét határozhatják meg. Egy olyan pillanat részesei vagyunk, amikor még érdekek és nyomasztó traumák nélkül, tisztán át tudjuk gondolni, hogy milyen országban is szeretnénk élni. Milyen is legyen a jövő Magyarországa? Kinek milyen kép él erről a fejében? Felemelő és felejthetetlen pillanatnak kell ennek lennie. Olyannak, mint amikor egy gyermek születik. 

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaim!

A hét híre, hogy visszaérkezett  Magyarországra az első gólya.

Ugyan még nincs mit ennie, még nincs kész az otthona, a fészke, de ő hisz abban, hogy a ma még kietlen téli környezetben képes lesz saját megélhetését biztosítania, hisz abban, hogy képes lesz felépíteni otthonát és abban jó életet biztosítania leendő családjának, születő fiókáinak.

Hát nem így vagyunk mi is ebben a pillanatban?

A héten a Blaha Lujza téren jártam, ahol éppen ingyen ételosztás volt. Döbbenetes volt látni azt a több száz fős tömeget, amely sorban állt, hogy ehessen.

A múlt évben három és fél százalékkal csökkentek a reálbérek, amire 5 éve nem volt példa. Az utcán nem lehet úgy végigmenni, hogy 2-3 koldus ne szólítsa meg az embert. Az OECD szerint MO.on minden második gyermek hiányt szenved valamiben, minden ötödik gyerek éhezik.

Az emberek rosszkedvűek, fásultak és kiábrándultak. Tél van az országban a szó valós és átvitt értelmében egyaránt. A Tüskevárra érkezett gólya mégis hiszi, hogy lesz megújulás.

Nem véletlenül olvashatjátok a Bibliában: "Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármagnak, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! - odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen."

Amikor ez a politikai közösség megszűnés pillatába került, s rászámolt az élet, csak páran voltunk akik hittünk benne, hogy ez újraindítható, s látjátok újraindítottuk, s hiszek abban is, hogy MO is újraindítható! Itt szeretném megköszönni azoknak a támogatását, akik akkor is hittek az elnöki munkában, amikor már én is csüggedőre vettem...

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaim!

A HIT kulcsszó a jövő Magyarországához. Vissza kell nyernünk a hitünket! Hogyan lehetséges ez?

Az első, hogy hinnetek kell magatokban. Aki nem hisz magában, az nem tud hinni másokban sem. Első tehát, hogy hiszel magadban, családodban, aztán barátaidban, majd annak a Közösségnek a tagjaiban, akikhez csatlakoztál, később pedig a társadalomban, amelyben élsz. E nélkül nem sikerülhet semmi!

A kérdés, hogy mikor, miért és hol veszett el a hitünk? Mert az elmúlt 20 évben elveszett, kétségtelen.

A 89-es politikai generáció megbukott, ez nem kérdés, de önmagában az ő tehetségtelenségük, korruptságuk kevés lett volna ahhoz, hogy teljesen kivesszen egy népből a hit. Ehhez kellett az a gazdasági nyomor is, amely beköszöntött, és amely alapvető emberi mivoltukban alázza meg a polgárokat nap, mint nap.

Nem véletlenül idézzük megalakulásunk óta folyamatosan Cicero gondolatát: a nép jóléte a legfőbb törvény. Mert alapvető egzisztenciális biztonság nélkül nincs szabadság.

Egy jó gazdaságban azt mondják, win to win üzleteket kell kötni, azaz olyanokat, amelyben mindkét fél jól jár.

Egy rossz gazdaságban viszont csak rossz üzleteket lehet kötni, lost to lost, amelyben mindkét fél rosszul jár.

Lásd a devizahitelesek története, amikor bukik a hiteles, de a bank is, mert a rászakadó ingatlanok értékesíthetetlenek. Lásd a 10 százalékos rezsicsökkentést, ami kevés a lakóknak, de a szolgáltatók is csődbe mennek. Lásd a lakásbérbeadást, amikor a lakás nem termeli ki a befektetett tőke értékét sem a bérbeadónak, miközben a bérlő belerokkan a havi bérleti díjba. És még sorolhatnánk a példákat.

Hát hogyan legyen hite bárkinek is, amikor csak rossz üzleteket lehet kötni? Amikor minden kísérlet eleve kudarcra van ítélve? Hogyan legyen hite bárkinek is, amikor az emberek azt látják, hogy több száz éves szabályokat felül lehet írni egyetlen tollvonással, mert a napi, politikai érdek éppen azt diktálja. Az alkotmány nem zokni, amelyet naponta lehet stoppolni. A tízparancsolatot nem lehet és nem kell naponta felülírni. Nem véletlen, hogy Barack Obama, amerikai elnök, aki nem republikánus, hanem demokrata. Ennek ellenére beiktatási beszédében külön kihangsúlyozta, milyen fontosak az olyan szabályok, amelyek minden elnöki cikluson, napi politikai érdeken túlmutatnak.

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaink!

Remélem mindenki látta azt a hitet az amerikai emberek arcán, amit mi is szeretnénk. Hisznek elnökükben, hisznek országukban, hisznek több évszázados szabályaikban. Nem véletlenül választottuk azt a nevet, hogy Jólét és Szabadság Demokrata Közösség! Ha nem lesz jólét, akkor nem lesz szabadság és nem lesz hit. Ezért nagy tisztelettel azt kérjük, hogy a 89-es politikai generáció menjen nyugdíjba. Mielőbb. A radikálisokkal ellentétben mi nem haragszunk rájuk, sőt boldog nyugdíjas éveket kívánunk Nekik, de menjenek, mert nem tudnak hitet adni. Hangsúlyozom nem korosztályi generációról beszélek, hanem politikai generációról. El tudunk képzelni számukra, egy parlamenti felsőházat, ahol tapasztalataikat, tudásukat megoszthatják majd, de a végrehajtó hatalomból távozniuk kell.

Mi, a mai napon, elkezdjük megtervezni az új Magyarországot.

Ehhez először is hitet veszünk magunkhoz. Hinnetek kell magatokban és egymásban, hogy képesek vagytok nagy dolgokra. Ennek egy olyan Közösségnek kell lennie, amelyben a legfőbb parancs az együttműködés. Segítenetek kell egymást, akkor is, ha van amiben nem értetek egyet, de minden itt lévőnek biztosnak kell lennie abban, hogyha hátat fordít a másiknak, akkor e Közösség tagja nem hátba szúrja, hanem megvédi bárkivel szemben.

A konfliktusokat megbeszéljük majd egymás között, de az együttműködés parancsa szent, azt nem sértheti meg senki. E Közösség minden tagja biztos lehet abban, hogy rám számíthat, bármilyen külső támadással szemben.

Mi nem vagyunk senki ellen, mi a tüskevári gólyához hasonlóan az újjáépítésben, az ország újraindításában hiszünk. Ahogy csináltuk a párttal, úgy csináljuk az országgal. A mai nappal megkezdődik a felkészülés a kormányzati munkára. Meglévő gondjaink mellett most már van arra erőnk, hogy mással is foglalkozzunk.

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaink!

Honnan lesz a jólét? Ha cinikus és demagóg akarnék lenni, akkor csak annyit mondanék, hogy nem kellene lopni. Az nem megy, hogy egy hídfelújítás több mint 30 milliárdba kerül. Az nem megy, hogy a közbeszerzéseken az a bevett gyakorlat, miszerint kizárólag baráti cégek nyernek, a piaci ár négy, ötszöröséért.

Tudjátok, hogy évek óta nem sikerül hazánknak a Transparenty International Korrupció Értékelési Indexén, az Európai Unió 27 tagállama közül az alsó harmadból kiszabadulnia?

De a lopás, az igazságszolgáltatás működésképtelensége csak az egyik oldala a problémának. A másik, a tehetségtelenség, ami mögött a kontraszelekció teljes elburjánzása áll. Döntéshozói szinteken úgy tűnik mintha szakember már szinte sehol se lenne, kizárólag pártkatonák osztják az észt. És ez a legdrágább mulatság.

Egyetlen példa. Ma a kormányzati kommunikáció egyik fontos eleme, hogy egyablakos ügyintézésre térnek át. Részben ezzel indokolták a járások létrehozását is. A vasútállomásokon is lesznek a jövőben ügyintézők. Több milliós televíziós reklámok hirdetik, hogy ezentúl milyen klassz lesz. Mennyivel olcsóbb lesz a bürokrácia, mennyivel könnyebb lesz az állampolgároknak. Ehhez képest Finnországban már több mint 20 évvel ezelőtt egész más rendszert vezettek be. Se egy ablak, se több. Ott az állampolgárok levélben, vagy e-mailben megírják a hivatalnak mire van szükségük. A hivatalnokok elkészítik a szükséges papírokat és a postás kézbesíti. Nincs vita, nincs sorban állás, az állampolgár otthonról, fotelből, a meleg kandalló mellől intézi hivatalos ügyeit. És az állam szolgáltat. Olcsón és gyorsan. Nem tart fenn drága helyiségeket, még drágább ügyfélhívó rendszereket, stb. Az iratok mozognak és nem az emberek.

Hamár oly népszerű a foci, ahogy ott mondják: ne a játékos fusson sokat, hanem a labda.

Az elmaradt infrastruktúrának ugyanis vannak előnyei, át lehet ugrani korszakokat. Romániában ma korszerűbb mobilhálózat van, mint Magyarországon. Később építették ki és mindjárt jobbat építettek. Amerikában az okostelefonok térhódításával mobilláz tört ki. És mindjárt a 4G-s rendszereket építik ki, nyilván nem bajlódnak az elavult 1G-s és 2G-s rendszerekkel.

Ehhez persze szakértelem kell. A múlt politikai nemzedéke nem tud már szakítani azzal a gyakorlatával, hogy a kulcspozíciókba ne haverokat nevezzen ki, hanem mondjuk hozzáértő szakembereket. Magyarország nem oly távoli életében két nagy gazdasági konszolidáció történt. Az egyik a kiegyezés után Tisza Kálmán nevéhez fűződik, a másik Trianon után Bethlen István nevéhez. Mindkettőjüket a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség megalakulása óta példaképének tekinti. Mindkét gazdasági konszolidációban alapvető szerepe volt a külföldi tőkének. A befektetők csak olyan országba mennek szívesen, ahol gyors és professzionális az adminisztráció, kiszámítható a környezet és az állam nem rablógazdálkodást folytat.

Másképpen fogalmazva a jólét itt kopogtat bármikor, ha megteremtjük hozzá a feltételeket. Amikor külföldi tőkéről beszélek ne keverjétek össze a piacot felvásárló külföldivel, lásd cukor ipar...

Nagyobb történelmi kataklizmákat követően is néhány év alatt talpra állt az ország, ha volt megfelelő vezetés és hit. Nem mondunk le arról, hogy belátható időn belül a magyarok számára is elérhető legyen az európai uniós átlagbér. Aki ezt nem tudja megvalósítani, nem alkalmas a feladatra. Márpedig a tavalyi 3 és fél százalékos reálbércsökkenéssel éppen az ellenkező irányba haladunk. Ez elfogadhatatlan. A jelenlegi kormánypártoknak gyakorlatilag egyetlen választási ígéretük volt. Nem lesz megszorítás. Egyetértettünk. És lett megszorítás. Ráadásul olyan nagyságú, amilyen rég nem volt. Lassan mondom, hogy mindenki értse.

Ez elfogadhatatlan. Változni kell és változtatni, ez a mi generációnk felelőssége, ahogy Angela Merkel német kancellár is erről beszélt most januárban. 

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaink!

Legalább 25 millió magyar él a világon. Miközben azon kesergünk folyamatosan, hogy fogy a magyar, még azokkal a második, harmadik generációs magyarokkal sem törődünk, akik adott esetben már a nyelvünket sem tudják, mégis van magyar identitásuk. Vajon miért nem? Amerikában a legerősebb lobbykat az írek, a zsidók és az örmények működtetik, pedig 90%uk csak angolul beszél! Valódi erős Magyar lobby miért nincs? Ennyire nem fontos Nekünk a világ legerősebb gazdasága?

Még egyszer mondom a jólét itt kopogtat az ajtónkon, csak be kell engedni. Miért jobb az, hogy a magyarok mennek el? Sokkal jobb ha a külföldi tőke jön ide, s  ezálta lesznek új munkahelyek, akkor a népesedés problémája is megoldódik. Nem külföldön keresnek majd munkát a magyarok, hanem itthon. Akkor majd a külföldiek igyekeznek majd betelepülni ide, hogy munkát kapjanak.

Emellé valódi KKV kell amit az állam nem nyomorít meg a ki nem fizetett számláival. Akinek tartozik az állam ott ne sepregesse a padlást a NAV, vagy ha úgy tetszik az APEH.

Nem az egyetemisták röghöz kötésével kell foglalkozni. Egy képzett ember mindig több adót fizet majd, mint egy képzetlen, áttételesen még akkor is, ha külföldre megy. Egy külföldön dolgozó diplomás haza küldött pénzeiből történő vásárlások ÁFÁ-ja több, mint a képzetlen emberek minimálbéréből visszacsörgedező minimáladók. Tudjátok, hogy a magyar felsőoktatásra fordított közkiadás nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas megtérülést hoz? Nem a felsőoktatás a probléma. A gazdasági növekedés legnagyobb gátja, hogy félmillió ember nem termel és nem fogyaszt. A kormánypártoknak egy valamiben igazuk van, hogy 1 millió új munkahely kellene, de az ég áldja meg őket, csak egyet értsenek meg. Nem közmunkásokból, mert az éppen nem a felemelkedés útja. Nem segély kell és nem tömeges közmunka, hanem valódi munkahely. Mindenáron. Ehhez le kell mondani az állam mániákus újraelosztó szerepéről. Tudomásul kell venni, hogy vannak olyan szegény régiók és iparágak, amelyek ha eltartják magukat, akkor megtették a maximumot. Ezeknek teljes adómentességet kell biztosítani. Ilyen régiók vannak Borsod megyében, Nógrádban és Szabolcsban, ilyen iparág például a könnyűipar.

Tudjátok, hogy 1990-hez képest, amikor 693 ezer fő dolgozott a magyar mezőgazdaságban és 234 ezer fő az élelmiszeriparban, ma hány fő dolgozik ugyanezen ágazatokban? A mezőgazdaságban 176 ezer fő, az élelmiszeriparban pedig 132 ezer fő. Majd 1 millióból, alig több mint negyedmillió lett. 20 év alatt. Kinek jó ez?

A legteljesebb mértékben tagadjuk, hogy túlfogyasztás lenne Magyarországon, ellenkezőleg úgy véljük, alulfogyasztás van. Sok a rezsi és nagy a kamatteher. A JESZ támogatja a devizahitelesek jogi harcát, mert egyértelmű, hogy egyes bankok erőfölényükkel visszaélve, tisztességtelen szerződéseket kényszerítettek ügyfeleikre. De be kell fejezni a bank ellenes hajtóvadászatot, tiszetességes viszonyok kellenek és pont!

A rezsi ügyében nem 10 százalékos csökkentés kell, hanem 50. Nem új főterek kellenek az EU pénzekből és félméter magas kilátók, hanem például napelemek az embereknek. Ez kisebb rezsit eredményez, jobb levegőt és munkahelyeket a kisvállalkozóknak. Paks bővítéséről népszavazást kell tartani. Erről a mindenkit érintő kérdésről nem mutyiban kell dönteni. Paks költsége, ugyanolyan teljesítménnyel számolva, körülbelül 6-8 szorosa lesz annak, mintha az atomenergiára szánt pénzt odaadnák az embereknek napelemre. Miközben az atomenergia folyamatosan drágul, mert az uránkészletek is végesek, mert a biztonsági előírások folyamatosan szigorodnak, addig a napelemek ára folyamatosan csökken.

Vajon miért a múlt század energiájában bízik a mai vezetés? Miért nem a XXI. század energiáját részesíti előnyben. A szomszédos Ausztriában az alkotmány tiltja atomerőmű építését. Miért nem hiszünk azoknak, akik Európa élére törtek az életszínvonalat tekintve? 

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaink! 

Az eddigiekből talán kiderült, hogy ameddig a tudás és a tisztesség nem kerül vissza az őt megillető helyre, addig reménytelen minden kísérlet Magyarország újraindítására. A szakértelem tekintélyének visszaállításához azonban meg kell teremteni a feltételeket. Ameddig a politikusok úgy érzik, hogy egy következmények nélküli országban élnek és emiatt bármit, bármeddig megtehetnek, addig nem változik semmi. Ezért Magam megingathatatlan vagyok abban a hitemben, hogy meg kell teremteni a képviselők visszahívhatóságának intézményét, kiváló példák vannak rá pl. az USAban. Az alkalmatlanok bukjanak meg mielőbb, mert minden percük, amit rossz helyen töltenek visszaveti az ország lehetséges felemelkedését. Mindig a kormányválsággal riogatnak, na és a lengyelek is megéltek egy párat, s köszönik jól vannak, s addig kerestek még találtak egy alkalmas csapatot.

A közpénzből élőknek fedhetetleneknek kell lenniük és hozzáértőknek, ezért pedig tisztességes bér illeti őket. Egy egészséges társadalom biztos jele az, hogy az orvosok, a pedagógusok, a rendőrök, a katonák mind erkölcsileg, mind anyagilag országuk legmegbecsültebb polgárai. Ide szeretnénk eljutni.

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaink!

Azért jöttünk a világra, hogy boldogok legyünk. Ehhez elengedhetetlen a szabadság. Ma nincs igazi szabadság, mert nincs polgári értelemben vett jólét. Ki kell mondani: semmi nem olyan értékes, mint az élet. Ha az élet úgy csúszik ki a kezünkből, hogy csak dolgozunk és dolgozunk, akkor mi véget vagyunk? Mondom ezt én, aki napi 20 órát dolgozom, de ez még akkor is így van...

Tisztelt Vendégeink! Kedves Barátaink!

Ma három féle fiatal van. Egy, aki elmegy külföldre rabszolgának. Kettő, aki itthon marad rabszolgának. Három, aki jeszes lesz. És három féle felnőtt van. Egy, akinek gyermeke elmegy külföldre rabszolgának, kettő, akinek a gyermeke itthon marad rabszolgának. Három, aki jeszes lesz, mert hisz a saját gyermekében.

Hajrá polgárok, hajrá JESZ!

Köszönöm a figyelmeteket.

 

jesz KÖZÖSSÉG:

BLOGROLL

Még egyszer Paks II-ről  /  OrmosPéter

„Jobboldali vagyok, de ellenzem a paksi atomerőmű kibővítését.” Ez az a mondat, amit a médiában a legritkábban hallani. Amióta Orbán Viktor megegyezett Vlagyimir Putyinnal az atomerőmű építésének ügyében, a baloldal szárnyra k[...]

Kedves Olvasó!  /  bajkosokoray

  Átköltöztem. A jövőben (elsősorban) az alábbi címen publikálok majd: http://bajko-sokoray.blog.hu.   "Az oldalon elsősorban német politikával foglalkozom. Illetve német nyelvterületről származó eredeti írások és azok recenzi[...]

Napelemgyártók top 10-es listája 2019-ben  /  Gitche

Megjelent a napelemgyártók top 10-es listája is, nem sokkal a cellagyártók hasonló rangsora után.  Az első helyen nincs változás, a Jinko tartja vezető helyét, de néhány cég előretört a tavalyi hasonló listához képest. A legnagyo[...]

Elbukott a még nem is létező Bokros párt  /  okospista

A minap történései alapján úgy tűnik, hogy senor Bokros új konzervatív-liberális (sic-szerk.) párt elgondolása már csírájában szertefoszlott. Ugyanis Bokros hű vitéze, Kerék-Bárczy Szabolcs beintett a közgazdásznak (Panama? – s[...]

ESEMÉNYNAPTÁR

jesz KÖZÖSSÉG