Szoboravatás a szabadságharc mártírjának szülőfalujában - Jesz

Szoboravatás a szabadságharc mártírjának szülőfalujában

2014. March 20.
Szoboravatás a szabadságharc mártírjának szülőfalujában

Makay Zsolt, az Antall József Alapítvány kurátorának részvételével, 1848. március 15-re emlékezve felavatták a biharsályi katolikus templom kertjében, Szacsvay Imre ügyvéd, politikus, a szabadságharc vértanújának mellszobrát.  Az alkotás bronzból készült és egy fél tonnás süttői mészkő posztamensen áll. 

Szacsvay Imre az erdélyiek szemében az 1848-as szabadságharc legmeghatározóbb személyisége. Nem véletlen, hogy Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, idei ünnepi beszédét is a vértanú nagyváradi szobránál mondta el. Szacsvay Imre szülőfalujának lakói régóta szerettek volna örök emléket állítani az ügyvéd, politikusnak. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, hogy a szobor egyházi és önkormányzati támogatással készült el. Külön köszönetet mondott Makay Zsoltnak, az Antall József Alapítvány kurátorának, a szobor talapzatának megszerzésében nyújtott segítségért, hiszen méltó az országgyűlés mártír jegyzőjéhez, hogy a posztamens ugyanabból a süttői mészkőből készült, amiből a parlament meghatározó építészeti elemei.

Makay Zsolt hangsúlyozta, hogy az Antall József Alapítvány alig három hónappal ezelőtt Székelyhídon állította fel a volt kormányfő első erdélyi szobrát és most örömmel segítettek a biharsályiaknak is. Úgy vélik ugyanis, hogy Antall József gondolata, miszerint lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni, olyan útmutató az Alapítvány mai gondozói számára, amely a határon túli kulturális missziót szinte kötelező feladatként írja elő.

Deák Árpád nagyváradi képzőművész alkotását, Csűry István, Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének vezetésével, ökumenikus szertartás keretében leplezték le, a körülbelül kétszáz résztvevő előtt.

Biharsályi, 2014. március 20. 

Antall József Alapítvány  

jesz KÖZÖSSÉG:

BLOGROLL

 /  

[...]

 /  

[...]

 /  

[...]

 /  

[...]

ESEMÉNYNAPTÁR

jesz KÖZÖSSÉG