JESZ-MDF: az ország érdeke a stabil forint - Jesz

JESZ-MDF: az ország érdeke a stabil forint

2014. February 04.
JESZ-MDF: az ország érdeke a stabil forint

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) és a Magyar Demokrata Fórum (MDF) az első pillanattól fogva támogatta a Magyar Nemzeti Bank új vezetésének alapkamatcsökkentő politikáját, ugyanakkor ennek határa a forint stabilitása.

Minden gazdaság egyik kulcskérdése, hogy a monetáris politika milyen alapkamatot határoz meg. A JESZ-MDF az első pillanattól fogva támogatta a Magyar Nemzeti Bank új vezetésének elhatározását, hogy folyamatosan csökkenteni kívánja az alapkamatot. Ez a politika segítette a költségvetés finanszírozhatóságát, az ország eladósodottságának szinten tartását és valamelyest élénkítette a vállalkozói kedvet. Ugyanakkor az alapkamatcsökkentés nem veszélyeztetheti a forint stabilitását. A forint árfolyama a napokban, elsődlegesen külső okok miatt, zuhanni kezdett. Ez nehezíti a további rezsicsökkentést, hiszen emeli az energiaárakat, és a már most is komoly bajban lévő devizahiteleseknek pedig újabb terheket jelenthet. Az árfolyamgátas konstrukcióknál jelentkező plusz költségeket a bankok előbb-utóbb ugyancsak áthárítják és minden bizonnyal nemcsak a devizahitelesekre.

A JESZ-MDF szerint azonnal meg kell kezdeni egy adócsökkentést és béremelést egyszerre magába foglaló gazdaságpolitikát. A magas adók növelik a feketegazdaságot, az állami korrupciót, rontják az ország versenyképességét és lehetetlenné teszik a vállalkozók számára, hogy rendes bért fizessenek munkavállalóiknak. A magasabb bér segíti a forint árfolyamának a stabilitását, hiszen minél nagyobb egy ország belső fogyasztása, annál erősebb lesz a nemzeti valuta. A béremelés-adócsökkentés konstrukciónál jobb terápiát nem ismer a közgazdaságtan a vállalkozások élénkítésére, valamint a hitellel rendelkezők számára is ez jelentené a legnagyobb segítséget. Másképpen fogalmazva a rezsicsökkentést ki kell terjeszteni mielőbb az adókra is. Minden nemzetközi példa azt mutatja, hogy azok az országok lesznek sikeresek, ahol alacsonyak az energiaárak és az adók. Ez a záloga jólétünknek és az ország versenyképessége javításának.

Budapest, 2014. február 3.

   Horváth István
elnökhelyettes, JESZ

 

jesz KÖZÖSSÉG:

BLOGROLL

 /  

[...]

 /  

[...]

 /  

[...]

 /  

[...]

ESEMÉNYNAPTÁR

jesz KÖZÖSSÉG