Az EFOTT-on járt a JESZ U21 Ifjúsági tagozata - Interjú - Jesz

Az EFOTT-on járt a JESZ U21 Ifjúsági tagozata - Interjú

2012. July 12.
Az EFOTT-on járt a JESZ U21 Ifjúsági tagozata - Interjú

Az előző héten került megrendezésre a nyár legjelentősebb múltra visszatekintő eseménye az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT). A fesztiválon megjelenési lehetőséget kapott idén is a JESZ U21 Ifjúsági Tagozat. Az interjúnkban Kovács Zoltánt kérdezzük az Ifjúsági Tagozat elnökét.  

K.T: Mi volt az alapvető célkitűzés az EFOTT-on való megjelenés szempontjából? Eredményesnek tartod-e a részvételt?

K. Z: Az alapvető célkitűzés természetesen az volt, hogy az egy évvel ezelőtt alakult ifjúsági tagozatunk bemutatkozzon, meséljen működéséről és céljairól. Ez mellett pedig a másik legfontosabb célunknak az tekintettük, hogy minél több fiatallal kötetlen környezetben és hangulatban beszélgessünk hazánk ifjúságát érintő legégetőbb problémákról: oktatásról, pályakezdésről, fiatalok előtt álló jövőképről, otthonteremtésről.

Kíváncsiak voltunk továbbá arra is, hogy mi a véleményük a jelenleg regnáló politikai elitről. Nyugodtan levonható konklúzióként, hogy a magyar fiatalok kiábrándultak a politikai elitből, köreikben egységes az a vélemény, hogy a teljes politikai elitet le kell váltani, hiszen az elmúlt két évtized bebizonyította tehetségtelenségüket és tehetetlenségüket.

Az EFOTT teljes ideje alatt több száz fiatallal tudtunk beszélgetni, meghallgatni véleményüket, ezért mindenképpen eredményesnek tartom a részvételt, arról nem is beszélve, hogy többen jelezték, segítenének a jövőben, sőt szívesen csatlakoznának hozzánk.

K.T: Milyen volt a fogadtatás a fiatalok részéről? Melyek azok a legfontosabb tapasztalatok, amelyekkel a közel egy hét alatt találkoztatok?

K.Z: A megjelenésünknek, a játékainknak, valamint a tartalmas mondanivalónknak köszönhetően pozitív fogadtatásban volt részünk a fiatalok és középkorúak körében egyaránt. A legfontosabb tapasztalat talán az, hogy az érdeklődők meggyőzően visszaigazolták, ha valamikor, akkor ma szükség van egy olyan fiatalos, modern és cselekvésorientált közösségre, mint a JESZ. Fontos azt is megjegyezni, hogy a fiatalok politikai érdeklődése az elmúlt egy évben javult, bár az elbeszélgetések tükrében azt mondhatom, hogy ez sajnos az elmúlt két év helytelen, az ifjúságot egyre nehezebb helyzetbe hozó kormányzati teljesítményének „köszönhető”. Az érdeklődés és a cselekvési motiváció emelkedése ugyanakkor pozítiv, hiszen a probléma kezelésének első lépése magának a problémának a felismerése és a megszüntetésére vonatkozó szándék megszületése. A probléma, mint már említettem, magyar viszonylatban az elmúlt két évtized politikai elitjének alkalmatlansága.

K. T: Mi volt a legfőbb üzenet, melyet a fiataloknak próbáltatok átadni?

K.Z: Az idei kitelepülésünknek két fontos üzenete volt. Az egyik a már fent említett politikai elit teljes lecserélése. Ezért például lehetőség nyílott a sátrunknál “kidobni a politikai elitet a kukába”. Ez annyit jelentett, hogy ki lehetett választani politikusok fotóit, majd egy részegszemüveg segítségével - mely nehezítette a feladatot, hiszen a valóságban is elég nehéz lesz - pár méterről a kukába kellett dobni az összegyűrt papírt. Elmondhatom, hogy ez a játék a legnépszerűbb játék volt az összes politikai párt ifjúsági szervezeteinek játékai között. Egy kötetlen beszélgetésben még a fidelitasosok is elismerték, hogy ez bizony jó ötlet volt.

A másik fő üzenet az oktatást értintette. Az ifjúsági tagozatunk, de maga az anyapárt sem tandíjpárti. Az oktatásra befektetésként tekintünk, és nem tudunk egyetérteni senkivel, aki másként tekint erre a kiemelten fontos területre. Ezért egy fal segítségével lehetőséget biztosítottunk a fiataloknak arra, hogy anonim módon értékeljék akár szövegesen, akár érdemjeggyel Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmúlt két évének teljesítményét. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy az Államtitkár Asszony megbukott, és úgy gondolom, hogy a szöveges értékeléseket sem szívesen mutogatná senkinek.

K.T: Milyen problémákkal, elképzelésekkel kerestek meg benneteket a fiatalok?

K.Z: Az oktatás slágertéma volt. Erről szinte mindenki tudott és akart is véleményt formálni. Emellett arról beszélgettünk a legtöbbet, vajon mi az oka annak, hogy a fiatalok tömegesen szeretnék elhagyni hazánkat. Mi ezekben a beszélgetésekben elmondtuk, hogy a JESZ kiemelten tekint a fiatalokra, így arra, hogy mindenki itthon tudjon boldogulni. Ennek megfelelően folyamatosan megoldási javaslatokat dolgozunk ki, amelyek parlamentbe jutásunk esetén segíthetnek visszaszorítani a jelenlegi trendeket. Számos egyéb problémáról beszélgettünk még, ezeket természetesen felírtuk és külön kitérünk majd rájuk a finomhangolás alatt álló ifjúságpolitikai koncepciónkban.

 

K.T: Milyen viszonyt sikerült kialakítani a többi párt ifjúsági képviselőivel?

K.Z: Az elmúlt egy évben szerencsém adódott több párt ifjúsági képviselőjével találkozni, így többükkel már ismerősként fogtunk kezet az EFOTT-on. Idén, mind eddig először mi vetettük fel, hogy az EFOTT ideje alatt üljünk egy asztalhoz az ifjúsági szervezetek képviselőivel és beszélgessünk a fesztiválozó fiatalok előtt hazánk ifjúságának megoldatlan kérdéseiről, valamint ennek zárómozzanataként egy, az együttműködésre alapozott közös nyilatkozat kerüljön kiadásra. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a következő politikai elit már ne a sérelmek alapján politizáljon, és az ellenfelek sárbatiprásán fáradozzon. Az új politikai elitnek minden eszközzel törekednie kell a megegyezésre és a párbeszédre, Magyarország csak így lábalhat ki betegségeiből. Azonban úgy éreztük, erre a kezdeményezésünkre csak a Jobbik volt vevő, így a többi párt ifjúsági tagozatának érdektelensége miatt kísérletünk kútba fulladt. Azért nem adjuk fel, és nemcsak a következő EFOTT-on próbálkozunk meg újra a feladattal, de már két hét múlva, július 25-29. között az idei Campus Fesztiválon, Debrecenben is.

 

K.T: Mit gondolsz, melyek lehetnek azok a kitörési pontok, ahol a fiatalokat érdemben meg lehet szólítani?

K.Z: A fent említettek mellett számos olyan struktruális probléma van, amelyek a fiatalok mindennapjait sújtják, és amelyek megoldása elengedhetetlen. Ezek közé tartozik a család válsága, a valódi közösségek hiánya, a lakáshoz jutás és a munkanélküliség. A fiatalok körében az ország és saját sorsukat tekintve nagymértékű apátia van: a létbizonytalanság, a kilátástalan jövő, az önálló egzisztencia megteremtésének nehézségei és a céltalanság mindennapjaik részét képezi. Az a politikai erő, aki ezeket a problémákat hatékonyan tudja majd kezelni, óriási lépést tesz Magyarország újraindítása felé. A problémák megoldása komplex látásmódot és feladatkezelést igényel, ami mind gazdaságpolitikai eszközekkel, mind a politikai elit mintaadó szerepének és felfogásának megváltoztatásával érhető el. A kihívás természetesen nagy, de a kitartás, a sok munka és az erkölcsi tartás rövid időn belül komoly eredményeket produkálhat.

 

jesz KÖZÖSSÉG:

BLOGROLL

Még egyszer Paks II-ről  /  OrmosPéter

„Jobboldali vagyok, de ellenzem a paksi atomerőmű kibővítését.” Ez az a mondat, amit a médiában a legritkábban hallani. Amióta Orbán Viktor megegyezett Vlagyimir Putyinnal az atomerőmű építésének ügyében, a baloldal szárnyra k[...]

Legnagyobb napelem gyártók, 2021 elején - már nem a Jinko a legnagyobb  /  Gitche

A kínai napelemgyártók folyamatosan és jelentősen bővítik napelemes gyártói kapacitásaikat 2019 óta - írja a PV Tech a tavalyi év összefoglalása, és a 2021-es előrejelzések kapcsán. Ami még érdekes, hogy a legnagyobb egyre inkáb[...]

Kedves Olvasó!  /  bajkosokoray

  Átköltöztem. A jövőben (elsősorban) az alábbi címen publikálok majd: http://bajko-sokoray.blog.hu.   "Az oldalon elsősorban német politikával foglalkozom. Illetve német nyelvterületről származó eredeti írások és azok recenzi[...]

Elbukott a még nem is létező Bokros párt  /  okospista

A minap történései alapján úgy tűnik, hogy senor Bokros új konzervatív-liberális (sic-szerk.) párt elgondolása már csírájában szertefoszlott. Ugyanis Bokros hű vitéze, Kerék-Bárczy Szabolcs beintett a közgazdásznak (Panama? – s[...]

ESEMÉNYNAPTÁR

jesz KÖZÖSSÉG